GPI is verplicht

Vanaf 1 april 2019 is de Generieke Poortinstructie (GPI) verplicht voor toegang op alle grotere bouwplaatsen en onderhoudscontracten in Nederland. Bouwers en installateurs, aangesloten bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw, eisen de GPI per die datum voor alle eigen medewerkers, onderaannemers, toeleveranciers en ook vertegenwoordigers van opdrachtgevers en ingenieursbureaus, die werkzaamheden verrichten op hun bouwplaatsen. De GPI vervangt alle algemene veiligheidsinstructies die nu overal apart worden gegeven. Om toegang te krijgen tot de bouwplaatsen voor werkzaamheden moet men de nieuwe GPI volgen en de toets hebben behaald.

Laatste GPI nieuws

Eén uniforme poortinstructie voor alle bouwplaatsen voorkomt verwarring, vergroot de bewustwording rond veilig werken en bespaart tijd. Eenvoudig te volgen via  GPI aanvragen.

“Eenduidigheid draagt bij aan effectiever veiligheidsbeleid,
vergroot de herkenbaarheid en versterkt de veiligheidscultuur.”

Eind 2017 werd het initiatief voor de GPI gestart door de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVidB). Deze richt zich op het verhogen en stimuleren van veiligheid en veilig gedrag in de bouw.

“We willen allemaal dat iedereen na het werk weer gezond en veilig thuiskomt.”

Vanaf 1 april 2019 moeten álle medewerkers die werkzaamheden verrichten op een bouwplaats kunnen aantonen dat zij de GPI-toets hebben behaald om toegang te krijgen tot de bouwplaats. Het gaat daarbij om medewerkers van hoofdaannemers, onderaannemers, toeleveranciers, transporteurs, ingehuurde krachten tot aan vertegenwoordigers van opdrachtgevers en ingenieursbureaus. Ook als men al in het bezit is van een (VOL) VCA-certificaat of Digitaal Veiligheids Paspoort (DVP) moet men de GPI behalen.

Hoe volg je de GPI?
Voor de GPI moet een lesmodule worden gevolgd en toets worden gemaakt op de website www.gpi.nu. Dit duurt ongeveer 25 minuten. Afhankelijk van de werkzaamheden en bouwlocatie waar men het eerst of het meeste komt, wordt een module gekozen. Het gaat erom dat er ‘een’ GPI wordt gehaald.

Over de GPI?
De GPI kent drie verschillende modules: Infra, Bouw & Utiliteit en Installatie. De modules zijn in zes talen te volgen en de toets is in 17 talen te maken. Wanneer de GPI is gevolgd en de toets is behaald, ontvangt men een certificaat. Dit is één jaar geldig. Medewerkers kunnen met het certificaat op alle bouwplaatsen van bij de Governance Code aangesloten bedrijven terecht en hoeven daarmee niet bij elk project opnieuw de algemene veiligheidsinstructie te volgen. Op de bouwplaatsen zal waar nodig nog wel lokaal aanvullende bouwplaats specifieke informatie worden gegeven.

Moet ik ook een GPI hebben als ik alleen op bezoek kom?

Diegene die alleen op bezoek komt (altijd onder begeleiding) hoeft geen GPI te volgen. Zij moeten de veiligheidsaanwijzingen van hun begeleider opvolgen en worden geadviseerd de veiligheidsinstructie en film voor bezoekers vooraf te bekijken. Deze is HIER  beschikbaar.

Met alle partijen in de bouwketen het voorbeeld geven
Tot de ondertekenaars van de Governance Code behoren de bouw- en installatiebedrijven Ballast Nedam, BAM, Dura Vermeer, Heijmans, Strukton, TBI, Van den Herik, VolkerWessels, Unica en alle werkmaatschappijen die hieronder vallen. Daarnaast hebben ook ProRail, Rijksvastgoedbedrijf en Rijkswaterstaat de Code ondertekend, evenals acta Safety Professionals, AKD, KIVI en Witteveen+Bos. Deze organisaties slaan de handen ineen om veiligheid in de bouwketen naar een hoger niveau te tillen. Het doel is om risicovolle situaties fors te reduceren en het aantal (fatale) ongevallen tot nul terug te brengen.

Informatie
Kijk voor informatie over de GPI op Explainsafe

Kijk voor informatie over de Governance Code Veiligheid in de Bouw op www.gc-veiligheid.nl.

U kunt ook contact opnemen met:

Willem Schunselaar Paap
Directeur acta Safety Professionals (Acta Group)
Tel. 088 070 51 70
Email: info@actasp.nl

Laatste Nieuws

Onze laatste nieuwsberichten over de GPI.

Nieuwe release GPI

Nieuwe release GPI

Dit bericht bevat belangrijke informatie voor kandidaten die hun certificaten moeten verlengen in de periode tussen 21 september 2021 en 22 december 2021. De huidige GPI (3.0) is op 21 september 2020 live gegaan. De nieuwe GPI (4.0) zal...

Lees meer
Pen van verdienste

Pen van verdienste

Pen van verdienste Succes moet je vieren! Donderdag 20 juni 2019 hebben betrokkenen rondom de GPI tijdens een feestelijke lunch de exclusieve 'Pen van verdienste' ontvangen van eX:plain (www.explain.nl). Dit gezelschap heeft namelijk aan...

Lees meer
GPI verplicht per 1 april

GPI verplicht per 1 april

Vanaf 1 april 2019 is de Generieke Poortinstructie (GPI) verplicht voor toegang op alle grotere bouwplaatsen en onderhoudscontracten in Nederland. Bouwers en installateurs, aangesloten bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw, eisen...

Lees meer
Bouwplaatsen veiliger met GPI

Bouwplaatsen veiliger met GPI

De laatste jaren is veel gedaan om veiligheid bij bouwprojecten te verbeteren. Toch blijft het aantal incidenten en dodelijke ongevallen onaanvaardbaar hoog. Uniformering en standaardisatie van voorschriften, veiligheidsmiddelen en...

Lees meer

Wilt u meer informatie over de GPI?