+31 (0) 88 0705170 info@actasp.nl

Inspectie SZW intensiever toezicht en focus Bouw en infra, gevaarlijke stoffen en asbest

In het Jaarplan 2019 en Meerjarenplan 2019-2022 publiceert de Inspectie SZW haar beleid voor de komende jaren. Intensiever toezicht op gezond en veilig werken moet bij werkgevers en werknemers het bewustzijn vergroten van het belang van veiligheid in het bedrijf en het zich actief inzetten voor o.a. voorkomen ongevallen, onveilig en ongezond werk.

De programma’s zijn samengesteld op basis van vernieuwde risico- en omgevingsanalyses. Op diverse fronten verlegt de Inspectie hierdoor het komende jaar haar aandacht. In de plannen zijn speciale programma’s opgenomen voor o.a. Bouw en infra, gevaarlijke stoffen en asbest.

Andere aanpak gevaarlijke stoffen
De aanpassing is o.a. te zien in het programma voor gevaarlijke stoffen (jaarplan 2019), met betrekking tot de aanpak van specifieke gevaarlijke stoffen in sectorprogramma’s. Denk aan chroom-6, kwartsstof in de bouw of lasrook in de metaalsector. Stoffen die zich als ware sluipmoordenaars na vele jaren als ernstige ziekte kunnen openbaren. Voor veel gevaarlijke stoffen worden de grenswaarden de komende jaren verder aangescherpt. “We onderzoeken of we als Inspectie daarbij bedrijven kunnen verplichten om kennis over deze stoffen met elkaar te delen.”

#veiligwerken #bouw #infra #actaSP #SZW